בניין מלון עין גדי – כיום המוסד לביטוח לאומי המתועד בתיק תיעוד מקדים זה, נקבע במסמך מדיניות השימור למרכז האזרחי בעיר באר שבע (ישיבה 006/2022 מתאריך 11.1.2023) כבניין לשימור בדרגת שימור ד'. מבנה שזוהה כבעל איכויות אך אין מספיק מידע כדי לחייב את הגדרתו לשימור בתכנית. כיום האתר במצב שמור ומתוחזק.
מלון עין גדי הוקם בשנת 1954 ע"י היזם ש. נגב כמלון הראשון מחוץ לעיר העתיקה של באר שבע. המלון נמצא במרכז האזרחי החדש בלב הציבורי והמאחד של שכונות העיר ולשרות הציבור.
תכנית המתאר של באר שבע שהתגבשה בשלהי שנות הארבעים של המאה ה-20, ייעדה את המע"ר החדש; המרכז האזרחי של היום, לכלול את מוסדות הציבור, השירותים התרבותיים, החינוכיים והמסחריים של העיר המתפתחת ובתוכם גם מוסדות ממשלה וציבור, מוסדות בנקאים וכלכליים מרפאות, בית קולנוע ובהם את מבנה בית המלון "עין גדי".
במרכז האזרחי בעיר באר שבע; הלב הפועם והאינטנסיבי המאכלס מבנים ומוסדות ציבור ומרכז את שכונות העיר שוכן מלון "עין גדי". בניין המלון ממוקם במפגש הצירים דוד וולפסון ושמריהו לוין, בכך מאפשר גישה אינטימית ומבודדת לחלל המבנה; מקומו במגרש מותיר שטחים המשמשים לחניה לעובדי ביטוח לאומי.
תכנון הבניין בוצע ע"י אדריכל לא ידוע, החל מעט אחרי הקמת המדינה. היתר הבנייה למלון אושר ב-13.12.1953 והמבנה הוקם עד שנת 1954. הבניין על ארבע קומותיו והמרתף (מקלט) בנוי מזרועות ואגפים שנבנו בשלבים שונים ע"י מתכננים שונים ולאורך השנים עד שהושלם בשנות ה-80 של המאה ה-20. בשלב הראשון הוקם מבנה המלון בעל קומה אחת ובו 11 חדרים מצוידים ומאובזרים. במהלך השנים הבאות בהקמת האגפים השונים הוכפלו מספר החדרים פי 4, וכן שופרו מתקני השירות.
בניין מלון עין גדי המתועד מבטא בסגנונו את אופי הבניה של ראשית המדינה, זהו סגנון פשוט, פונקציונאלי ומכבד ויש בו מעין הדר שאינו מנקר עיניים במראהו ובחומרי בנייתו. סממני וסגנון הבניה שלו שייכים ל'מודרניזם' שאפיין את האדריכלות הישראלית המנוכרת לבניה הים תיכונית.
ברצוננו להודות למי שתרמה וסייעה בהכנת תיק התיעוד ברצון ובהתלהבות, מרים וזנה מנהלת ארכיון טוביהו בבניין הספרייה המרכזית על שם זלמן ארן.